ترکیبات اصلی در تولید کاشی و سرامیک و روند کلی تولید آن در طول قرن ها تغییر چندانی نداشته است. تمام خاک کاشی و سرامیک از منابع طبیعی بدست می آید و همگی از پوسته زمین استخراج میشوند. کاشی و سرامیک ها دو نوع اصلی دارند: لعاب دار و بدون لعاب.
هنگامی که از کنار به یک کاشی لعاب دار نگاه می کنید می توانید دو لایه را ببینید، بدنه کاشی که بزرگترین لایه را تشکیل می دهد و لایه فوقانی که نازکتر است و به آن لعاب میگویند.
کاشی های لعابدار پس از پخت سطح غیر قابل نفوذ و سختی دارند و در مقایسه با کاشی های بدون لعاب مقاومت بیشتری در برابر لکه دارند که در ساختمان بیشترین استفاده را در قسمت هایی مانند آشپزخانه، حمام و سرویس های بهداشتی دارند.
کاشی های بدون لعاب از نظر زیبایی جلوه متفاوت تری را به خانه شما می بخشند و در تمام طول عمرشان رنگ پایدارتری دارند که بیشتر در بدنه ساختمان استفاده می شوند.
در تولید کاشی و سرامیک پنج مرحله وجود دارد: استخراج خاک کاشی و سرامیک، ترکیب و مخلوط کردن خاک کاشی و سرامیک، پرس کردن، لعاب دادن و مرحله پخت.
مرحله اول: استخراج خاک کاشی و سرامیک
استخراج خاک کاشی و سرامیک که بسیار مرحله اساسی میباشد، این فرایند با استخراج مواد اولیه که مخلوطی است عمدتاً از خاک فلدسپات و مواد معدنی مکمل آغاز می شود.
خاک کاشی و سرامیک از مهمترین و فراوان ترین مواد معدنی بر روی پوسته زمین می باشند که به طور گسترده در همه جا یافت می شوند و بسیار مورد استفاده در تولید انواع محصولات مرتبط میباشند.
خاک کاشی و سرامیک در ادبیات ژئو شیمیایی به چندین دسته تقسیم می شوند که با توجه به خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و یا خصوصیات نوری و ساختاری آنها متفاوت میباشند.
مرحله دوم : مخلوط کردن خاک کاشی و سرامیک
مرحله دوم در تولید کاشی و سرامیک مخلوط کردن خاک و مواد معدنی دیگر به صورت پودر شده می باشد که در این مرحله آب به منظور ایجاد دوغاب یا قوام مورد استفاده قرار می گیرد.
مرحله سوم: قالب بندی و پرس
در مرحله سوم مخلوط ایجاد شده درمرحله دوم را در قالب های مخصوص با استفاده از فشار به شکل کاشی قالب بندی می کنند که به این کاشی های فشرده شده در این مرحله کاشی سبز گفته می شود. همچنین روش دیگری به نام اکستروژن وجود دارد که می تواند جایگزین مرحله فشار شود.
مرحله چهارم: آبکاری (لعاب دهی)
مرحله چهارم مرحله آبکاری است این مرحله مربوط به تولید کاشی هایی است که دارای لعاب هستند و اگر قرار بر تولید کاشی های بدون لعاب باشد این مرحله را رد کرده و مستقیماً به مرحله بعد می رود.
در این مرحله مایعی که از مشتقات شیشه می باشد (ترکیبی از اکسید سرب، سیلیس، فلدسپات) به صورت اسپری با فشار قوی و یا مستقیماً روی کاشی ریخته میشود.
مرحله پنجم: پخت (کوره پخت)
مرحله نهایی پخت کاشی و سرامیک است که می بایست در کوره هایی با دمای حدود 1500 درجه سانتی گراد پخته شوند.
نوع دیگری از کاشی و سرامیک، بیوکاتورا یا کاشی دو آتشه نام دارد، کاشیهای بیوکاتورا ابتدا پس از خشک شدن کاشی سبز شستشو داده می شوند و پس از اعمال لعاب، مجدداً پخته میشوند.
جدای از دو نوع کاشی و سرامیک لعاب دار و بدون لعاب دسته دیگری از تولیدات نیز وجود دارد که همچنان محبوبیت بیشتری نسبت به کاشی و سرامیک دارد، کاشی چینی که از ۵۰ درصد خاک رس تشکیل شده است و در دمای بالاتری نسبت به کاشی و سرامیک پخت می شود که این امر باعث میشود کاشی چینی بسیار سخت تر و متراکم تر از محصولات دیگر باشد.
شایان ذکر است مواد اولیه خاک کاشی و سرامیک تشکیل شده از کائولن، دولومیت، بنتونیت و پودر تالک می باشد که همگی به صورت خمیری دوغاب مانند قالب بندی و پرس میشوند.