مواد اولیه کاشی
همانطور که می دانید مواد اولیه صنایع سرامیک به سه دسته تقسیم می شوند :
۱-مواداولیه پلاستیک
۲-مواد اولیه نیمه پلاستیک
۳-مواد اولیه غیر پلاستیک حال به شرح وتوضیح هر قسمت می پردازیم.
۱–مواد اولیه پلاستیکی:
آیا تا کنون توده هایی از گل رس را در میان دستان خود گرفته اید؟ بدون آنکه از هم گسیخته شود شکل می پذیرد پس ازآن با برداشتن فشار،شکل بوجودآمده راحفظ می کند ودر واقع شاید بتوان گل تهیه شده از خاک رس رایکی از شکل پذیرترین مواد طبیعی دانست که مقاومت چندانی در برابر اعمال نیرو از خود نشان نمی دهد وپس از حذف نیرو نیز به همان شکل باقی می مانند. به چنین موادی که درصد زیادی از مواد اولیه صنایع سرامیک به خصوص شاخه سنتی آن را شامل می شوند را مواد پلاستیک می گویند که شامل گروه کائولن،بالکلی،رسهای قرمز،رسهای نسوز و بنتونیتها می باشد که در صنایع کاشی اصفهان از کائولن وبنتونیت ها استفاده می گردد که مورد استفاده آن در تهیه بدنه وبدنه خام (بیسکوبت)می باشد.
۲–مواد اولیه نیمه پلاستیک :
در طبیعت،موادی وجود دارند که اگر چه مانند مواد اولیه پلاستیک (مثل رسها) خاصیت پلاستیسیته از خود نشان نمی دهند اما به اندازه مواد غیر پلاستیک مانند (سیلیس وفلدسپات) نیز از این خاصیت بی بهره نیستند از معرف ترین این مواد می توان تالک و پیروفیلیت را نام برد که در صنایع کاشی اصفهان به منظورتهیه بدنه وبیسکویت بیشتر از تالک استفاده می گردد.
۳–مواد اولیه غیر پلاستیک:
درصد بسیاری از مواد اولیه ای که برای ساخت سرامیکها مورد استفاده قرار می گیرند خاصیت پلاستیسیته از خود نشان نمی دهند. این امر یخصوص در مورد مواد اولیه سرامیکهای نوین مانند انواع اکسید ها مشهودتر است چنین موادی اگرچه نمی توان به دلیل نداشتن خاصیت پلاستیسیته به طور مستقل شکل گرفته وپس از خشک شدن شکل خود را حفظ کنند اما به دلیل گوناگونی جزء ضروریات می باشند.
بر خلاف مواد فشار ویا نیرویی وارد گردد در صورت حذف نیرو به حالت اولیه خود باز می گردند،از این گروه مواد می توان از فلدسپاتها،کربناتها ،ترکیبات بُر وغیره را نام برد.